Wat is een sessie: verschil tussen versies

Uit Sessie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 2: Regel 2:


Een paar tips/afspraken:
Een paar tips/afspraken:
* de lol zou vooral moeten komen uit ''samen'' muziek maken - het geheel meer laten zijn dan de som der delen.
* De lol zou vooral moeten komen uit ''samen'' muziek maken - het geheel meer laten zijn dan de som der delen.
* een ''sessie'' is iets (heel) anders dan een ''open podium'' waar solisten en/of bands hun eigen 'ding' doen  
* Een ''sessie'' is iets (heel) anders dan een ''open podium'' waar solisten en/of bands hun eigen 'ding' doen
* als je meespeelt/zingt zorg dat je altijd degene die begonnen is er bovenuit kunt blijven horen.
* Als je meespeelt/zingt zorg dat je altijd degene die begonnen is er bovenuit kunt blijven horen.
* als je zelf een nummer inzet, zorg dan ook dat je het nummer kunt 'dragen', kies dus niet te moeilijke nummers die je goed kent, zodat je wat 'over' hebt tijdens het spelen (dus niet iets beginnen waarvan je alleen het refrein kent, of alleen het makkelijke stukje). Degene die het nummer inzet bepaalt in principe het tempo, de  toonsoort, het aantal coupletten en geeft ook het slot aan.  
* Als je zelf een nummer inzet, zorg dan ook dat je het nummer kunt 'dragen', kies dus niet te moeilijke nummers die je goed kent, zodat je wat 'over' hebt tijdens het spelen, en je niet in de war raakt als er meegespeeld wordt. Dus niet iets beginnen waarvan je alleen het refrein kent, of alleen het makkelijke stukje.  
* als je een bekend nummer inzet, blijf dan dicht bij het 'origineel' - is voor anderen wel zo leuk om mee te kunnen doen...  
* Degene die het nummer inzet bepaalt in principe het tempo, de  toonsoort, het aantal coupletten en geeft ook het slot aan.  
* hou er rekening mee dat er publiek bij zit (niet onnodig gaan rommelen, discussie na de wedstrijd...)
* Als je een bekend nummer inzet, blijf dan dicht bij het 'origineel' - is voor anderen wel zo leuk om mee te kunnen doen...  
* als je je afvraagt of je wel goed genoeg bent om mee te kunnen doen: de niveaus van de muzikanten lopen zwaar uiteen. Er komen zowel ervaren muzikanten die regelmatig op een podium staan als beginnende beginners. En vooral van alles daar tussenin. Neem je instrument mee, hou je oren open en gewoon proberen mee te doen.
* Hou er rekening mee dat er publiek bij zit (niet onnodig gaan rommelen, discussie na de wedstrijd...)
* al doende leert men.
* Als je je afvraagt of je wel goed genoeg bent om mee te kunnen doen: de niveaus van de muzikanten lopen zwaar uiteen. Er komen zowel ervaren muzikanten die regelmatig op een podium staan als beginnende beginners. En vooral van alles daar tussenin. Neem je instrument mee, hou je oren open en gewoon proberen mee te doen.
* ga niet in een hoekje achteraf zitten, maar zorg dat anderen je kunnen zien en horen. Samenspelen met te grote afstanden tussen spelers werkt niet...
* Al doende leert men.
* iedereen maakt (meer of minder) fouten tijdens het spelen, en bij een sessie moeten er meestal een hoop gevallen noten van de vloer geveegd worden. Geeft helemaal niks - hoort erbij, de muziek gaat gewoon door. Weglaten van tellen of maten is wel funest voor samenspel. Veel te hard foute/andere akkoorden spelen maakt het ook niet fijn muziek maken.
* Ga niet in een hoekje achteraf zitten, maar zorg dat anderen je kunnen zien en horen. Samenspelen met te grote afstanden tussen spelers werkt niet...
* Iedereen maakt (meer of minder) fouten tijdens het spelen, en bij een sessie moeten er meestal een hoop gevallen noten van de vloer geveegd worden. Geeft helemaal niks - hoort erbij, de muziek gaat gewoon door. Weglaten van tellen of maten is wel funest voor samenspel. Veel te hard foute/andere akkoorden spelen maakt het ook niet fijn samen muziek maken.
*

Versie van 27 apr 2018 12:17

Een jamsessie bij "de speelman op het dak" is een gelegenheid om met anderen samen muziek te maken ofwel 'jammen'. Het 'speelman-op-het-dak'-repertoire is volledig afhankelijk van de aanwezige muzikanten, en varieert van (Engelstalige) folk tot evergreens, van Griekse muziek tot jazz, van Sonneveld tot Sinatra.

Een paar tips/afspraken:

  • De lol zou vooral moeten komen uit samen muziek maken - het geheel meer laten zijn dan de som der delen.
  • Een sessie is iets (heel) anders dan een open podium waar solisten en/of bands hun eigen 'ding' doen
  • Als je meespeelt/zingt zorg dat je altijd degene die begonnen is er bovenuit kunt blijven horen.
  • Als je zelf een nummer inzet, zorg dan ook dat je het nummer kunt 'dragen', kies dus niet te moeilijke nummers die je goed kent, zodat je wat 'over' hebt tijdens het spelen, en je niet in de war raakt als er meegespeeld wordt. Dus niet iets beginnen waarvan je alleen het refrein kent, of alleen het makkelijke stukje.
  • Degene die het nummer inzet bepaalt in principe het tempo, de toonsoort, het aantal coupletten en geeft ook het slot aan.
  • Als je een bekend nummer inzet, blijf dan dicht bij het 'origineel' - is voor anderen wel zo leuk om mee te kunnen doen...
  • Hou er rekening mee dat er publiek bij zit (niet onnodig gaan rommelen, discussie na de wedstrijd...)
  • Als je je afvraagt of je wel goed genoeg bent om mee te kunnen doen: de niveaus van de muzikanten lopen zwaar uiteen. Er komen zowel ervaren muzikanten die regelmatig op een podium staan als beginnende beginners. En vooral van alles daar tussenin. Neem je instrument mee, hou je oren open en gewoon proberen mee te doen.
  • Al doende leert men.
  • Ga niet in een hoekje achteraf zitten, maar zorg dat anderen je kunnen zien en horen. Samenspelen met te grote afstanden tussen spelers werkt niet...
  • Iedereen maakt (meer of minder) fouten tijdens het spelen, en bij een sessie moeten er meestal een hoop gevallen noten van de vloer geveegd worden. Geeft helemaal niks - hoort erbij, de muziek gaat gewoon door. Weglaten van tellen of maten is wel funest voor samenspel. Veel te hard foute/andere akkoorden spelen maakt het ook niet fijn samen muziek maken.